Het ontmossen van het dak van je woning lijkt in eerste instantie een erg voor de hand liggend karwei te zijn. In de praktijk wil dat echter wel eens helemaal anders uitpakken. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat veel mensen er aan beginnen zonder dat ze eerst de nodige informatie hebben opgezocht. Ben je, je bijvoorbeeld bewust van het verschil in reiniging tussen een plat en een hellend dak? En weet je dat het ontmossen van een rieten dak heel wat extra aandacht en bovendien ook een uiterst specifieke werkwijze vereist? Hoe dan ook, ben je van plan om je dak te ontmossen en wil je er absoluut zeker van zijn dat je geen fouten maakt wat tot bijvoorbeeld schade kan lijden? Een dergelijke situatie is het steeds een aanrader om rekening te houden met de onderstaande dakontmossen aandachtspunten.
Dakontmossen bij een plat en hellend dak
In eerste instantie is het altijd belangrijk om bij dakontmossen rekening te houden met het type dak waarvan sprake is. Het spreekt wat dit betreft voor zich dat platte daken heeft eenvoudigst te ontmossen en te reinigen zijn. In principe moet een eenvoudige hogedrukspuit hiervoor dan ook reeds voldoende zijn. Het mos evenals de algen worden door het gebruik van een dergelijke hogedrukspuit in alle eenvoud van het dak afgespoten. Is er bij jouw woning geen sprake van een plat, maar wel van een hellend dak? In dat geval zal je er rekening mee willen houden dat het dakontmossen en reinigen wat extra voeten in de aarde zal hebben.
Voor het ontmossen en reinigen van hellende dak wordt er altijd een zogenaamde stellage aangebracht op het dak. Hier wordt vervolgens een hogedrukreiniger op geplaatst. Dit toestel zal daarna het water van boven naar beneden spuiten. Dat is nodig, want op deze manier wordt er voorkomen dat het water onder de dakbedekking terecht kan komen waardoor er lekkages ontstaan. Enkel en alleen op deze manier kan je er dan ook zeker van zijn dat al het mos en de algen van je dak worden verwijderd, maar dan wel zonder (aanzienlijke) schade tot gevolg. Het toepassen van deze techniek is overigens niet alleen interessant voor hellende daken, maar ook voor daken waarbij er reeds sprake is van scheurtjes of barstjes.
Gebruik een anti-mosmiddel voor aanbrengen van een coating
Op het ogenblik dat je, je dak hebt laten ontmossen spreekt het voor zich dat je het liefst van allemaal zal willen dat het mos evenals de algen nu zo lang mogelijk weg blijven. Om dit te kunnen realiseren zal je er voor willen kiezen om gebruik te maken van een anti-mosmiddel. De coating die op deze manier wordt gecreëerd heeft eigenlijk een dubbele werking. In eerste instantie zorgt ze er namelijk voor dat alle bacteriën van het dak worden verwijderd, maar daarnaast is het ook nog eens zo dat ze voorkomt dat het mos evenals de algen binnen korte tijd terug de kop opsteken. Door het laten ontmossen van je dak evenals door het voorzien van een anti-mos coating zal je kunnen vaststellen dat niet alleen de uitstraling, maar ook de levensduur van je dak ten allen tijde zo optimaal mogelijk kan worden gehouden.
Impregneren als extra beschermlaag?
Er voor kiezen om je dak te voorzien van een speciale coating tegen mos en algen is eigenlijk nog maar één ding. Het is namelijk zo dat je er naast het ontmossen en coaten van je dak ook nog voor kan kiezen om je dak te laten impregneren. Het impregneren van de dakbedekking zorgt er voor dat deze niet alleen water, maar ook vuilwerend wordt gemaakt. Het gevolg hiervan is dat potentiële bedreigingen voor je dak zoals mos en algen het een flink stuk lastiger krijgen om zich te hechten. Ook dit voorkomt dus dat het resultaat van je inspanningen in geen tijd teniet wordt gedaan waardoor er terug extra kosten dienen te worden gemaakt.
Zelf je dak ontmossen? Hou rekening met deze aandachtspunten!
Het dakontmossen voor eigen rekening nemen lijkt veel mensen in eerste instantie een goed idee te zijn, maar in de praktijk kan dat zomaar eens compleet anders gaan uitpakken. Er zijn dan ook een aantal zeer belangrijke aandachtspunten waar je graag altijd bij stil zult willen blijven staan. In eerste instantie geldt voor oudere woningen bijvoorbeeld de mogelijke aanwezigheid van asbest in het dak. Bestaat deze kans voor jouw woning? Kies er dan altijd voor om het dakontmossen uit te besteden aan een gespecialiseerde partij. Doe je dit niet en treedt er schade op aan het dak? Dan heeft dit altijd als gevolg dat de asbestvezels in de omgevingslucht terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien.
Een laatste aandachtspunt waar je bij zelf dakontmossen rekening mee dient te houden heeft betrekking tot de apparatuur die hiervoor voor handen dient te zijn. Veel mensen staan er niet bij stil, maar in het bijzonder voor het ontmossen en reinigen van een hellend dak zijn speciale hulpmiddelen vereist. Dien je deze nog allemaal in huis te halen? Dan is het altijd verstandig om hier rekening mee te houden op het ogenblik dat je, je financiële afweging maakt tussen het uitbesteden van je dakontmossen of dit zelf doen.