Het ontmossen van je dak lijkt op het eerste zicht een zeer eenvoudige en vooral rechtlijnige opdracht waarbij er eigenlijk niet zo heel veel fout kan gaan. In de praktijk wil dat echter wel eens anders uitpakken. Veel mensen gaan bijvoorbeeld zelf hun dak ontmossen zonder dat ze daarvoor eerst voldoende onderzoek hebben gedaan. Dat is uiteraard niet zo verstandig. Vanaf het ogenblik dat je aan je dak gaat werken of onderhoud gaat uitvoeren is het eigenlijk altijd een absolute must om eerst even het nodige onderzoek te doen. Alleen op deze manier zal je er zeker van kunnen zijn dat je niet tegen vervelende en vooral onverwachte problemen aanloopt. Ben jij ook op zoek naar een efficiënte mogelijkheid om problemen bij dakontmossen te voorkomen? Hou dan absoluut rekening met de inhoud van deze dakontmossen checklist!
1.) Voorbereiding voor dakontmossen
Allereerst spreekt het voor zich dat er bepaalde voorbereidingen dienen te worden getroffen vooraleer je daadwerkelijk aan de slag kan gaan met het ontmossen van je dak. Welke taken er nu precies deel uitmaken van deze voorbereiding vertellen we je graag door middel van de onderstaande punten.
- Zorg voor een vlotte toegang tot het dak en zet mogelijke obstakels uit de buurt.
- Objecten welke niet verwijderd of verplaatst kunnen worden, worden bij voorkeur afgedekt met oude tekens of plastic. Op deze manier wordt voorkomen dat er restjes van mos of ander vuil op terechtkomen.
2.) De afvoer van het regenwater afsluiten
Het wordt altijd aangeraden om bij dakontmossen de afvoer van regenwater af te sluiten. Op deze manier wordt voorkomen dat er stukken mos evenals anti-mosproduct in de regenput terechtkomen. Het spreekt voor zich dat het product er voor kan zorgen dat het gebruik van regenwater wordt beperkt terwijl de stukken mos er voor kunnen zorgen dat er verstopping zal optreden. Op beide situaties zit je uiteraard allerminst te wachten.
3.) Aandachtspunten voor mos verwijderen van het dak
Heb je de inhoud van de eerste twee punten uit deze checklist goed bekeken en opgevolgd? In dat geval is het tijd voor het echte werk, namelijk het daadwerkelijk ontmossen van je dak. Wat dit betreft bestaan er twee verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. Je kan er namelijk voor kiezen om het zelf te doen, maar je kan ook een beroep doen op een vakman. Dit laatste is misschien in de praktijk iets duurder, maar daar staat wel tegenover dat je er absoluut zeker van kan zijn dat het dakontmossen op geheel correcte wijze is gebeurd.
Dakontmossen is in ieder geval een opdracht waarvoor je graag eerst even het nodige onderzoek zal doen. Welke anti-mosproducten ga je bijvoorbeeld gebruiken en zijn deze wel geschikt voor het type dakbedekking waar je gebruik van maakt? Afhankelijk van het soort dakbedekking wordt er namelijk in de praktijk altijd aangeraden om gebruik te maken van specifieke producten evenals materialen. Dit geldt bijvoorbeeld niet alleen voor het ontmossen van een dak met dakpannen, maar ook voor de situatie waarin er gebruik wordt gemaakt van zogenaamde leien. Hou hier dus zeker en vast rekening mee.
Wist je tot slot dat verschillende anti-mosproducten die worden gebruikt even de tijd moeten krijgen om in te werken? Hoelang deze inwerkingstijd precies bedraagt is afhankelijk van verschillende factoren. Het gaat hierbij om:
- Het soort dakbedekking waarvan sprake is;
- De weersomstandigheden;
- De vervuilingsgraad;
Hou ook steeds rekening met bovenstaande punten en zorg er voor dat de vereiste inwerkingstijd wordt gerespecteerd. Gebeurt dit niet? Dan is het zomaar mogelijk dat het eindresultaat geheel niet aan de vooropgestelde verwachtingen zal weten te voldoen.
4.) Nabehandelen van dak voor langdurige bescherming
Dakontmossen is een karwei welke eigenlijk bestaat uit verschillende zaken. In eerste instantie is er natuurlijk het ontmossen van het dak op zich waardoor al het zichtbare mos komt te verdwijnen, maar daarnaast is het ook nog eens zo dat er een nabehandeling met een anti-mos coating vereist kan zijn. Een dergelijke nabehandeling is niet verplicht, maar het levert je wel een aantal zeer interessante voordelen op. Zo worden alle bacteriën die zich op dat ogenblik nog op je dak bevinden verwijderd terwijl tegelijkertijd ook wordt voorkomen dat de vorming van nieuwe mossen sterk wordt afgeremd. Dit betekent dat je veel minder snel nieuwe kosten zal moeten maken voor het in optimale staat houden van je dak.
De nabehandeling van je dak nadat het ontmossen plaats heeft gevonden bestaat eigenlijk uit twee verschillende taken. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen:
- Het aanbrengen van een anti-moscoating;
- Het impregneren van het dak;
Door er voor te kiezen om niet enkel en alleen een anti-moscoating aan te brengen, maar door het dak meteen ook te impregneren wordt er voor gezorgd dat vuil en water zich veel minder snel kunnen hechten aan de dakbedekking. Het spreekt voor zich dat dit niet alleen de uitstraling, maar ook de levensduur van het dak van je woning steeds op uitermate positieve wijze zal weten te beïnvloeden.