Tijdig je dakontmossen is belangrijk omwille van tal van verschillende redenen. In eerste instantie zorgt dit er natuurlijk voor dat je dak niet kan worden aangetast door kleine scheurtjes of barsten die ontstaan ten gevolge van het mos dat zich heeft gevormd. Een bijkomend voordeel van tijdig je dakontmossen is terug te vinden in het feit dat je dak enkel en alleen op deze manier haar authentieke, meest optimale schoonheid kan blijven behouden. Ben jij eigenaar van een woning in het prachtige Vlaanderen en ben jij op zoek naar mogelijkheden en / of informatie met betrekking tot je dak ontmossen? In dat geval is het beslist een aanrader om deze pagina even uitgebreid door te nemen.

Hoeveel kost dakontmossen Vlaanderen?

De eerste vraag die veel mensen zich uiteraard stellen die hun dak willen laten ontmossen is terug te vinden in de kostprijs die ze daarvoor moeten betalen. Dit is meteen ook een zeer belangrijke vraag, want ze wordt voor een groot deel beïnvloedt door verschillende factoren. Denk hierbij onder meer aan:

  1. De omvang van het dak waar je huis over beschikt;
  2. Het type dak (hellend of plat);
  3. De materialen die zijn gebruikt om het dak af te werken;
  4. Het feit of je het dakontmossen zelf gaat doen of niet;
  5. Of er een anti-moscoating en / of een impregneerlaag moet worden aangebracht;

Bovenstaande vijf punten zullen uiteindelijk bepalen hoeveel kosten er in rekening gebracht zullen worden voor wat het ontmossen van het dak van je woning in Vlaanderen betreft. Wil je er zeker van zijn dat je zo weinig mogelijk kosten moet betalen? Hou er dan altijd rekening mee dat het interessant is om niet zomaar één, maar wel meerdere offertes aan te vragen. Een dak ontmossen van 100 vierkante meter inclusief het aanbrengen van een anti-moscoating en een impregneerlaag kost je gemiddeld zo’n 5.500 euro.

Waarom kiezen voor dakontmossen Vlaanderen?

Het dak is samen met de gevel waar onze woning over beschikt het meest vatbaar voor de weerelementen. Ze wordt dan ook niet alleen continue blootgesteld aan hevige neerslag zoals intensieve regenval, maar ook aan bijvoorbeeld extreme temperaturen (zowel warm als koud). Dit gezegd zijnde is het niet meer dan normaal dat deze elementen niet alleen de uitstraling, maar ook de bescherming van het dak kunnen aantasten. Zo kunnen er kleine barsten of scheuren ontstaan die op termijn voor aanzienlijke problemen kunnen zorgen. Een lekkage ontstaat op deze manier dan ook veel sneller dan je in eerste instantie zou verwachten.

Tijdig je dak in Vlaanderen laten ontmossen zorgt er voor dat het risico op dergelijke schade aanzienlijk kan worden ingeperkt. Dat is echter niet alles. Wanneer je voorbij een huis wandelt is het dak uiteraard één van de eerste zaken welke opvalt. Indien deze er dan erg groen en bijgevolg weinig aantrekkelijk uitziet spreekt het voor zich dat dit niet meteen aanzet om het huis te willen ontdekken. In het bijzonder voor mensen die hun woning willen verkopen is een echt proper dak dan ook een absolute must.

Kan je het ontmossen van je dak ook zelf doen?

Dakontmossen is een karwei welke je zowel kan uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf als wat je zelf kan doen. De keuze welke je uiteindelijk op dit vlak zal maken is natuurlijk in de praktijk altijd afhankelijk van meerdere factoren. Hoe handig ben je bijvoorbeeld, heb je er geen problemen mee om op grote hoogte te werken en beschik je over alle hulpmiddelen die zijn vereist om de opdracht uit te kunnen voeren? Slechts wanneer er aan al deze eisen of verwachtingen tegemoet kan worden gekomen is het mogelijks interessant om er voor te kiezen om zelf je dak te ontmossen. Moet je nog al het materiaal eerst gaan aanschaffen vooraleer je de reiniging van je dak zelf kan doen? In dat geval wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal en is de kans groot dat je geen financieel voordeel zal halen uit het zelf ontmossen van je dak. Hou dit dus altijd goed in je achterhoofd.

Verlaagd BTW-tarief voor dakontmossen in Vlaanderen

Voor het ontmossen van het dak van je woning in Vlaanderen zijn er op moment van schrijven geen subsidies voor handen. Het lijkt er dan ook in eerste instantie naar uit te zien dat je voor deze kosten volledig zelf moet opdraaien. Dat is echter niet zo. Vanuit de overheid wordt er namelijk wel nog een bepaalde financiële tegemoetkoming aangeboden onder de vorm van een BTW-verlaging van 21 naar 6 procent. Voorwaarde is wel dat je woning ouder is dan 10 jaar en dat de reiniging gebeurt door een erkend reinigingsbedrijf. Dit betekent meteen dat bijvoorbeeld doe-het-zelvers geen aanspraak kunnen maken op deze regeling. Zij dienen voor alle materialen en producten die aangekocht dienen te worden dan ook gewoon 21 procent aan BTW te betalen. Doe jij wel een beroep op een erkend reinigingsbedrijf? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je door het verlaagde BTW-tarief toch een mooie 15 procent kan besparen op de normale kostprijs.