Je dak ontmossen of laten ontmossen door een professioneel bedrijf is steeds een opdracht welke in verschillende stappen wordt uitgevoerd. In eerste instantie is het belangrijk om te weten waarom je nu precies jouw dak laat ontmossen. Veel mensen staan hier niet bij stil en onderschatten bijgevolg het belang van tijdig een dak ontmossen. Wanneer het belang jou wel duidelijk is geworden is het vervolgens noodzaak om de nodige voorbereidingen te treffen en het daadwerkelijke ontmossen op meest efficiënte en optimale wijze te doen verlopen. Hoe je dat precies doet wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de inhoud van het op deze pagina opgenomen stappenplan voor dakontmossen.

Waarom je dak (laten) ontmossen?

Allereerst is het belangrijk om jezelf er van te overtuigen dat het ontmossen van je dak absoluut een vereiste is. Dit overigens niet alleen maar omdat een dak zonder mos er veel aantrekkelijker uitziet, maar ook omwille van het feit dat mos dat zich weet te manifesteren een aanzienlijke invloed kan hebben op de kwaliteit van de dakbedekking en de bescherming die deze biedt. Het gebeurt in de praktijk dan ook niet zelden dat er door middel van beschadiging aan het dak sprake is van insijpeling van water. De lekkage die op deze manier ontstaat kan zorgen voor aanzienlijke schade binnen in het huis, maar ook aan bijvoorbeeld je dakisolatie. Een dergelijke situatie voorkomen is dan ook altijd beter dan ze te moeten genezen.

De voorbereidingen die getroffen dienen te worden

Allereerst is er de voorbereiding die moet worden gedaan met betrekking tot het laten ontmossen van je dak. Deze voorbereiding omvat enkele belangrijke onderdelen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat je er voor moet zorgen dat alle eventuele hindernissen en andere obstakels zoveel mogelijk uit de weg zijn gezet. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om dit over te laten aan de professionele reinigingsfirma die de werkzaamheden komt uitvoeren, maar dan kan dat je heel wat extra geld kosten… beter toch maar niet doen dus! Parasols, bloempotten evenals mogelijke terrasmeubels, je doet er goed aan om ze allemaal netjes aan de kant te zetten. Zijn er ook objecten die vast staan die mogelijks in de baan kunnen liggen van het vuil dat van het dak af komt? In dat geval is het altijd een aanrader om deze af te dekken met plastic of oude dekens. Op deze manier wordt voorkomen dat er vuilresten of bijvoorbeeld anti-mosproduct op terechtkomen.

 

Een tweede niet onbelangrijk onderdeel van de voorbereiding bij dakontmossen heeft te maken met het afsluiten van de afvoer van het regenwater. Alleen door het afsluiten van deze afvoer wordt er immers voor gezorgd dat bijvoorbeeld de stukken mos, maar ook het anti-mosproduct in de regenput terechtkomen. Dat is belangrijk, want het product kan het gebruik van het regenwater aanzienlijk inperken. Daarnaast zouden de stukken mos op hun beurt ook nog eens voor verstopping kunnen zorgen. Het is onnodig om te zeggen dat je beide situaties altijd zal willen voorkomen. Het afsluiten van de afvoer voor regenwater kan daarvoor zorgen.

Het dakontmossen zelf

Wanneer alle voorbereidingen achter de rug zijn is het tijd geworden voor het echte werk, namelijk het daadwerkelijk ontmossen van het dak van je woning. Een belangrijke keuze welke hierbij dient te worden gemaakt heeft betrekking tot het feit of er al dan niet gebruik zal worden gemaakt van een reinigingsmiddel. Veel mensen denken dat dit steeds een vereiste is, maar dat is het niet, in tegendeel. Gebeurt het ontmossen zonder reinigingsmiddel? Dan wordt er daarvoor gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger. Is er wel sprake van het gebruik van een reinigingsmiddel? In dat geval zal het product eerst worden vernevelt op het dak. Het is in dit geval erg belangrijk om rekening te houden met de vereiste inwerkingstijd. Deze kan erg kort zijn, maar kan bij hardnekkig vuil ook behoorlijk lang oplopen. Pas wanneer de volledige inwerkingstijd achter de rug is zal het dak uiteindelijk worden schoongespoten.

Het nabehandelen van het dak bij ontmossen

Is je dak ontdaan van al het mos dat er op terug te vinden was? Ben je van mening dat je hiermee aan alle vereisten voor een mooi dak met een lange levensduur hebt voldaan? Helaas niet. Het wordt in de praktijk dan ook sterk aangeraden om rekening te houden met het aanbrengen van een zogenaamde anti-moscoating. Deze coating moet er voor zorgen dat het mos niet snel terug de kop op zal steken. Het aanbrengen van een dergelijke coating gebeurt uiteraard altijd tegen een bepaalde meerprijs en bovendien wordt het ook nog eens aangeraden om een extra impregneerlaag aan te brengen. Deze impregneerlaag zorgt er op haar beurt namelijk voor dat zowel water als vuil zich veel minder snel gaan hechten aan de dakbedekking. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ook de nabehandeling mag je bij jouw dak absoluut niet over het hoofd zien!