Is het bijna weer tijd om je dak te (laten) ontmossen? In dat geval zal je jezelf meteen een aantal vragen stellen. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld moeten uitmaken of je er voor gaat kiezen om het ontmossen van je dak zelf te doen of je dit toch maar gaat uitbesteden aan een professionele partij. Voor beide mogelijkheden zijn zowel verschillende voor- als nadelen aan te halen. Het zelf doen van dakontmossen zorgt er namelijk voor dat je kan rekenen op een zeker financieel voordeel, maar daar tegenover staat dat er ook risico’s aan verbonden zijn. Alle werken die op het dak van je woning uitgevoerd dienen te worden zijn risicovol waardoor je dit altijd in je achterhoofd moet houden. In ieder geval, wil je het ontmossen van je dak toch het liefst van allemaal zelf doen? In dat geval raden we je aan om rekening te houden met de informatie welke is terug te vinden op deze pagina.
Waarom dakontmossen zelf doen?
Dakontmossen zelf doen lijkt voor veel mensen op het eerste zicht een interessante keuze. Zij gaan er namelijk vanuit dat ze op deze manier altijd een zeer mooie besparing zullen weten te realiseren op de totale kostprijs van hun dak ontmossen. In eerste instantie lijkt dit natuurlijk voor de hand liggend, maar in de praktijk is het dat veelal niet. Dit heeft alles te maken met het feit dat veel mensen bijvoorbeeld over een hellend dak beschikken waardoor ze niet alleen maar een hogedrukspuit, maar bijvoorbeeld ook een zogenaamde stellage nodig hebben. Dit betekent een extra investering die de totale kostprijs aanzienlijk de hoogte in kan duwen.
In principe is het financiële aspect voor het merendeel van de mensen de enige reden waarom ze er voor kiezen om zelf het dakontmossen voor hun rekening te nemen. Op het ogenblik dat dit weg valt kunnen we vaststellen dat zelf je dakontmossen eigenlijk helemaal niet zo interessant is. Dit niet alleen omdat er altijd gevaren verbonden zijn aan het uitvoeren van karweien op het dak, maar ook omdat je mogelijks ook schade kan veroorzaken aan bijvoorbeeld de dakbedekking. Veel mensen die zelf hun dak ontmossen weten immers niet of nauwelijks wat ze doen waardoor er al snel sprake kan zijn van (extra) schade.
Zelf een plat dak ontmossen
De eenvoudigste situatie waarin zelf je dak ontmossen misschien nog wel tot de mogelijkheden behoort is wanneer er sprake is van een plat dak. Een plat dak reinigen is erg eenvoudig, niet in het minst omdat er uitsluitend een simpele hogedrukspuit is vereist. In deze situatie wordt niet alleen het mos, maar ook eventuele algenaangroei verwijdert waardoor je dak er in geen tijd terug echt mooi uit komt te zien. Het spreekt bovendien voor zich dat het reinigen van een plat dak ook net wat minder risico’s met zich meebrengt dan een hellend dak.
Wat met het zelf ontmossen van een hellend dak?
De manier waarop een hellend dak wordt gereinigd of wordt ontdaan van het aanwezige mos is uiteraard sterk verschillend in vergelijking met platte daken. Bij een hellend dak wordt er dan ook altijd gebruik gemaakt van een zogenaamde stellage waar een speciale hogedrukreiniger op wordt aangebracht. Deze hogedrukreiniger moet er uiteindelijk voor zorgen dat het vuil van boven naar beneden van het dak wordt afgespoten. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat er geen water onder de dakbedekking terecht kan komen terwijl het aanwezige vuil toch op een efficiënte manier kan worden verwijderd.
Dakontmossen zelf doen? Sta ook stil bij de bescherming van je dak!
Zelf het dakontmossen voor je rekening nemen? Dat betekent dat je altijd verder moet kijken dan uitsluitend het reinigen van het dak. Wat namelijk ook te denken van het aanbrengen van de nodige beschermingslagen? Het reinigen van je dak is een behoorlijk karwei welke je bij voorkeur dan ook niet zo snel terug wenst te herhalen. Dit kan worden gerealiseerd door er voor te kiezen om meerdere verschillende beschermlagen aan te brengen, namelijk:
- Een anti-mos coating;
- Een impregneerlaag;
Door er voor te kiezen om een anti-mos coating te voorzien wordt er voor gezorgd dat je dak over een optimale gezondheid komt te beschikken. In eerste instantie wordt er door de coating voor gezorgd dat alle aanwezige bacteriën op het dak van je huis worden gedood. Daarnaast zorgt ze er ook nog eens voor dat mos en algen niet snel terug de kop op zullen steken waardoor je dak haar authentieke schoonheid zal kunnen blijven behouden.
Tot slot wordt het bij het dakontmossen ook altijd aangeraden om niet alleen een speciale anti-mos coating te voorzien, wat bovendien ook te denken van een impregneerlaag? Specifiek voor een dak geldt dat een dergelijke laag niet alleen water-, maar ook vuilafstotend werkt. Op deze manier zal je kunnen vaststellen dat het onderhoud van je dak veel minder tijd en dus ook geld gaat kosten. Ook het impregneren van je dak is dan ook steeds een aanrader.